A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради
Виконавчого комітету Хустської міської ради

Як впроваджується нове меню у закладах загальної середньої освіти Хустської ТГ

Дата: 31.01.2022 15:48
Кількість переглядів: 12

 Як впроваджується нове меню у закладах    
  загальної середньої освіти Хустської ТГ


З 1 січня українські школи і дитячі садки перейшли на оновлене меню, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 ,, Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”. Куратором проєкту є перша леді України Олена Зеленська. Оновлене меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення молочних продуктів, овочів, риби та м'яса. Водночас оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями, кажуть, що дітям дають несолену їжу і несолодкі напої, які діти відмовляються їсти. Як впроваджується реформа шкільного харчування в освітніх закладах Хустської міської територіальної громади нам розповіла спеціаліст з питань харчування управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради Сливка Тетяна Володимирівна та заступник начальника управління освіти Гайович Світлана Михайлівна.
- Перш за все, хотіла б зазначити, що з 1 січня 2022 року  завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування і набули чинності давноочікувані і так потрібні зміни.  Тобто з 1 січня   всі заклади освіти, в тому числі і Хустської територіальної громади, повинні перейти на нове харчування, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України №305.
  Які зміни відбудуться зараз згідно з новими вимогами.
Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Так, з 1 січня усі заклади загальної середньої освіти зобов’язані зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі; збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі; зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г; збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
 Слід зазначити, що в межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в закладах освіти “ЗнаЇмо”, в якому дуже доступно розписано всі зміни, що відбулися з 1 січня. Батьки мають вільний доступ до цього порталу, вони можуть з ним ознайомитися і подивитися, чи запровадилися та чи відповідають ці зміни безпосередньо у тому закладі, де навчається їхня дитина.
Що стосується питання хлібобулочних виробів. Зараз батьків особливо хвилює питання, чому у продажі в їдальнях немає солодких хлібобулочних виробів. Їх нема тому, що це обмеження згідно з нормативною вимогою постанови КМУ №305, яку ми зобов’язані дотримуватися.
Чути чимало нарікань і стосовно того, що діти не хочуть їсти, оскільки їжа недосолена. Варто зазначити, що з 1 січня впроваджено обмеження солі наполовину. Натомість дозволено спеції, це зробить смаки різноманітними.
 Звичайно є дуже багато критики щодо цього харчування і чому є обмеження цукру і солі.
Нове шкільне меню – це не лише про менше солі та цукру, це про пріорітети здоров’я дитячого населення та про потенційно здорову націю, позаяк щороку в Україні фіксується приблизно 15.5 тисяч нових випадків дитячих захворювань. Серед яких і серцево-судинні захворювання, і ожиріння, і цукровий діабет.
Звичайно, дуже складно говорити про революцію шкільного харчування лише у школі. Якби і родина виступала союзником змін щодо підходу харчування. Адже зміни в харчуванні потрібно впроваджувати разом - це завдання не тільки управління освіти, керівника закладу чи працівників їдальні, але і батьків - якщо ми всі разом будемо змінювати культуру харчування здобувачів освіти та дітей, тоді буде набагато легше. Не потрібно  шукати негатив, а всім разом змінити культуру харчування дітей. Бо можна довго обговорювати  несолодкий чай та несмачну їжу, а можна розпочати зміни вже сьогодні у  своїй родині.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень