A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради
Виконавчого комітету Хустської міської ради

Управлінські студії

Дата: 27.05.2022 17:05
Кількість переглядів: 17

Інша реальність, у якій захід - без масок і без повітряних тривог, а ми, освітяни, обговорюємо освітянські питання.
Неможливе нам вдалося зробити можливим сьогодні.
Донецький інститут післядипломної освіти - заклад, який працює в умовах воєнного стану з 2014-го року, тому має неабиякий досвід роботи в надскладних умовах. Сьогодні ДІППО працює на Закарпатті. Завдяки ініціативі Закарпатського департаменту освіти, науки, молоді та спорту зараз тривають очні управлінські студії. Мета проєкту - зустріч працівників інституту із керівниками закладів освіти безпосередньо в громадах. Так, на базі центру позашкілля «Сузір‘я» в Хусті відбулися зустрічі з освітянами Хустської, Драгівської, Вишківської та Горінчівської громад.
Можливості надання освітніх послуг надзвичайно різноманітні (понад 1000 курсів). Цікаво, що інститут приїздить у конкретний заклад, вивчає його сильні й слабкі сторони, допомагає вибудувати дієву стратегію розвитку освіти закладу (а не просто, щоб документ «висів» на сайті школи). Також фахівці проводять навчання з колективом школи щодо якості освіти - такі незалежні експерти без контексту перевірки й покарання справді роблять заклад кращим.
Інститут проводить щотижнево юридичні консультації для керівників закладів освіти.
Важливий практичний аспект - вивчення та роз‘яснення всіх нових документів МОН. Сьогодні таку консультацію щодо освітніх питань у воєнний час отримали керівники шкіл та дитсадків.
Актуальними є питання дистанційного навчання та  дистанційної школи, розробки стратегії розвитку освіти, навчальних планів; ішлося і про вибір модельних програм та створення навчальних програм.
А на завершення - невеликий психологічний тренінг про те, як діяти в екстремальній ситуації.
Відповіді на запитання та особисті консультації протягом дня можна було отримати від представників департаменту освіти Закарпатської державної (військової) адміністрації Адріани Лукач та Алли Петрів.
Підсумувала управлінські студії Мар'яна Марусинець, директор департаменту освіти, науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА, висловивши подяку всім присутнім за працю та наголосивши на надважливій ролі освітян під час війни, адже заклади освіти зараз і навчають дітей, і служать прихистком для вимушено переміщених.
Сьогоднішні управлінські студії обов‘язково матимуть продовження - ми накреслили план активної співпраці на серпень. Хоч зараз планувати потрібно обережно.
Від імені освітян Хустської громади та Хустщини дозволю собі висловловити щиру подяку за такі потрібні у всіх сенсах управлінські студії департаменту освіти, науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА та Донецькому ІППО.
***
…Шляхи Господні незбагненні. У 2015-му на конкурсі «Учитель року» в Миколаєві познайомилася з колегою  Світлана Гарна??. А зараз Світлана працює в ДІППО - і ми вже обмірковуємо один цікавий проєкт??


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень