A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради
Виконавчого комітету Хустської міської ради

Засідання професійної спільноти вихователів старших груп

Дата: 28.12.2023 10:17
Кількість переглядів: 25

Ні для кого не секрет, що екологічна ситуація в Україні потребує кардинальних змін, як політичного, економічного так і освітньо-виховного характеру. Починати цей процес варто з екологічної освіти і виховання дітей дошкільного віку, що в свою чергу, дозволить прищепити дошкільникам почуття любові, бережного ставлення до природи, навчити дбайливо розпоряджатися природними багатствами та сформувати на належному рівні екоцентричний тип культури.

Важливе місце у цьому процесі посідають словесні методи навчання, а особливо читання дитячої природознавчої художньої літератури з її великою

різноманітністю жанрів: оповідання, казки, вірші, легенди та ін. Нещодавно, 21 грудня 2023 року, відбулося засідання професійної спільноти вихователів старших груп за темою «Екологічне виховання дошкільників засобами художнього слова через освітню лінію «Мовлення дитини»,  присвячене ролі усної народної творчості в екологічному вихованні дітей старшого дошкільного віку.

У вступному слові голова професійної спільноти Вака Наталія Василівна зазначила актуальність теми тому, що останнім часом спостерігається загальна тенденція зниження інтересу до слухання та читання, і в першу чергу, художньої літератури природознавчого характеру. Все більше батьків, у зв’язку з браком часу, відсутністю бажання, знаннями про освітньо-розвивальне значення літератури менше читають дітям художню літературу, натомість перевагу надають комп’ютерній техніці, перегляду телепередач, у більшості не розвивального характеру, або низького інтелектуального рівня. Художня природознавча література є могутнім освітнім джерелом, що сприяє розширенню кругозору дітей, знайомить із подіями та явищами, які не можна спостерігати у даний момент, розкриває таємниці, встановлює взаємозв’язки й відносини у природі та між природою і людиною. Також відображення у змісті художніх творів життєвих процесів дозволяє дітям пізнавати багатоманітність природного середовища та засвоювати норми і правила взаємодії з ним, що є важливим елементом взаємостосунків, які є основою формування екологічної культури дошкільників. Окрім цього, вона має важливий виховний вплив на дитину, а саме на розвиток емоційної сфери, почуття любові, співчуття, становлення відносин у системі «людина-природа», розуміння сутності добра і зла, що змушує дітей пильніше придивлятися до навколишньої дійсності, визначати своє ставлення до природи. Природознавчі ситуації висвітлені у художній літературі є зразком для наслідування дітьми у повсякденному житті та показують приклад гуманного ставлення до мешканців природи.

Надзвичайно приємні враження та схвальну оцінку отримало відео-заняття «Мальовничі куточки рідного краю», яке підготувала та провела досвідчена вихователька старшої групи ДНЗ №1 (ясел-садка) «Малятко» м. Хуста Рошинець Світлана Василівна. Вихователі відзначили, що заняття було цікавим і пізнавальним, структурованим і логічним. Вони також зауважили, що на занятті були широко та доцільно використані різні форми художнього слова: вірші, пісні, загадки, народні словесні ігри (закарпатські). Продемонстроване заняття – зразок формування національної свідомості наймолодших громадян України засобами екологічного виховання. Світлана Василівна, в ході заняття, надзвичайно вдало інтегрувала різноманітні форми організації дітей, що сприяло активізації їхньої пізнавальної активності.

Вихователька Ізянського ЗДО Сабов Мирослава Михайлівна, презентувала власну (авторську) казку «Новорічний зайчик та Різдвяна мишка». Головні герої казки, виготовлені власноруч авторкою з природнього матеріалу. Мирославі Михайлівні вдалося створити яскраві та цікаві образи персонажів. Сюжет казки сприяє формуванню у діток дбайливого, позитивного ставлення до тваринного світу, вчить діток бути добрими та небайдужими.

Наприкінці засідання учасники представили дидактичні посібники, які використовують у своїй практичній діяльності, поділилися досвідом роботи. Усі матеріали були естетично оформлені, цікаві та інформативні; присутніми на зібранні відзначено, що вони є ефективним засобом в екологічному вихованні дітей дошкільного віку.

На завершення до учасників звернулася головний спеціаліст управління освіти у справах національностей Хустської міської ради Світлана Косик, яка зазначила, що художня література природознавчого змісту сприяє не лише інтелектуальному розвитку дитини, а і розкриває ідеї розумного, дбайливого, бережного ставлення до природи, що є основою екологічного виховання дошкільника.

Організатори заходу привітали педагогів із прийдешніми новорічно-різдвяними святами та висловили глибоку вдячність незламним захисникам України за можливість жити та працювати.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень