A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради
Виконавчого комітету Хустської міської ради

Відбулося засідання професійної спільноти вихователів старших дошкільних груп на тему "Природне довкілля як засіб розвитку творчих здібностей старших дошкільників"

Дата: 14.03.2024 12:12
Кількість переглядів: 276

 Відповідно до річного плану роботи, 12 березня 2024 року, відбулося засідання професійної спільноти вихователів старших дошкільних груп. Тема зустрічі"Природне довкілля як засіб розвитку творчих здібностей старших дошкільників".

 

 Природне довкілля - це не просто мальовничий фон, а й безцінний ресурс для розвитку творчих здібностей старших дошкільників. Багатство форм, кольорів, звуків і запахів природи збуджує уяву дітей, дає поштовх до фантазії і спонукає до самовираження.

 

 Захід розпочався з виступу голови професійної спільноти Наталії Ваки. У своєму вступному слові вона наголосила на актуальності теми засідання. Зазначила, що сучасний світ ставить перед дошкільною освітою нові завдання, пов'язані з розвитком творчої особистості дитини. Одним із важливих факторів, що сприяють цьому процесу є природне довкілля.

 Використання природного довкілля в педагогічній роботі з дітьми дошкільного віку дозволяє: розвивати естетичне сприйняття, емоційну сферу, пізнавальні здібності, уяву, фантазію, креативне мислення, мовлення, збагачувати словниковий запас дітей, формувати зв'язне мовлення, розвивати дрібну моторику, координацію рухів, сенсорні відчуття, виховувати любов до природи, бережливе ставлення до навколишнього світу, формувати екологічну свідомість. Спілкування з природою - це не просто спосіб розважити дітей. Це можливість дати їм ключ до самопізнання, самовираження, творчого розвитку, а також виховати відповідальне ставлення до навколишнього світу.

 

 Учасники засідання професійної спільноти вихователів мали можливість поринути у весняну подорож під час відеоперегляду інтегрованого заняття з елементами розвитку творчих здібностей старших дошкільнят на тему "Весну красну зустрічаймо", яке підготувала та провела вихователь Хустського НВК №1 Галина Турчин. Вона продемонструвала, як використовувати природні матеріали для розвитку уяви, креативності та дрібної моторики дітей. На занятті широко використані ігрові прийоми, метод пошуково-дослідницької діяльності, різноманітні словесні методи з опорою на український народний фольклор (приказки, прислів’я, невеликі поетичні твори, народні прикмети).

 

 Під час зібрання педагоги-дошкільники ознайомилися з презентаціями досвіду роботи Гайдов Олени, вихователя Кірешського ПШ дошкільного підрозділу та Грицак Надії, вихователя Копашнівського ЗДО, які представили свої практичні напрацювання за темою "Вплив природного довкілля на розвиток творчих здібностей старших дошкільників". Вихователі поділилися досвідом використання природних ресурсів у різних видах дитячої діяльності: образотворчій, ігровій, пізнавально-дослідницькій.

 

 Як зазначила, головний спеціаліст управління освіти у справах національностей Хустської міської ради Світлана Косик, дошкільний вік - це сенситивний період для розвитку творчості. У цей час діти відкриті для світу, допитливі, емоційно чутливі. Природа ж, з її багатством форм, кольорів, звуків, запахів, стає невичерпним джерелом натхнення для дитячої творчості. Відповідно до вимог Базового компонента до кінця дошкільного періоду в дитини мають бути сформовані елементи екологічного світорозуміння, екологічної вихованості та позитивне емоційно-ціннісне ставлення до природи.

 

 Особливу атмосферу емоційного єднання з природою створили авторські казки, написані та представлені вихователями – казка ,,Про їжачка Осінчика” Кемінь Лариси( Хустський ДНЗ (ясла-садок) №7 «Бджілка»), ,,Казка про зайчика” Щуфань С.Й., вихователя Боронявського ЗДО (ясел-садка), казка ,,Місяць та яєчко” Ляшкович Ганни, вихователя Олександрівського ЗДО. Представлені в авторському виконанні казки є чудовим засобом виховного впливу на формування маленької особистості та сприяють формуванню бережного ставлення до природного довкілля, естетичного сприйняття природної краси.

 

 На завершення засідання вихователь Хустського ДНЗ (ясел-садка) №4 ,,Пролісок” Комар Анжеліка досвідом роботи за темою ,,Використання казки в освітньому процесі з дітьми дошкільного віку” (опрацювання та упровадження методики Фесюкової ,,Виховання казкою”), презентувавши власне портфоліо, в якому представила себе як досвідченого педагога та багатогранну особистість, приємно вразивши присутніх своїми казками-мініатюрами на екологічну тематику та своїм хобі поета-початківця.

Обмін досвідом надзвичайно сприяє професійному та творчому розвитку педагогів.

Косик С.Ю., головний спеціаліст управління освіти,

релігій та у справах національностей

Вака Н.В., керівник професійної спільноти

вихователів груп старшого дошкільного віку



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень