A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради
Виконавчого комітету Хустської міської ради

Відбулась нарада з підготовки до змагань ,,Рятівник” військово-патріотичної гри "Сокіл"("Джура")

Дата: 14.03.2024 17:25
Кількість переглядів: 162

«Джура» - це не просто гра, це великий світ, у якому ти проходиш випробування на єдність»

  Традиційно щороку на початку травня проходять змагання військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Формування в молоді високих морально-психологічних якостей та оволодіння учнями основ народної культурної спадщини, виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості – головні завдання гри.  

 

  Гра «Джура» – це системна робота закладів загальної середньої освіти з національно-патріотичного виховання, що проводиться протягом навчального року. Ця гра-змагання дає можливість підростаючому поколінню продемонструвати свою звитягу, мужність, спритність, винахідливість, ерудицію, фізичний гарт та військову вправність у різних видах змагань на звання кращих нащадків козацького роду.

 

 Конкурс «Рятівник» - змагання з надання домедичної допомоги та елементів рятувальних дій є складовою національно-патріотичної дитячо-юнацької гри «Сокіл»(«Джура»). Головна мета конкурсу - навчити школярів надавати першу медичну допомогу та відпрацювання прийомів та набуття необхідних навичок із надання першої медичної допомоги потерпілому.

 

  З метою належної підготовки до проведення змагань ,,Рятівник” серед роїв середньої та старшої вікової групи цього тижня відбулися дві наради, а саме: 12.03.2024 – нарада членів оргкомітету та представників суддівської колегії територіального етапу Гри з питань узгодження єдиних вимог до обсягу теоретичних знань учасників, переліку практичних умінь учасників змагань та критеріїв оцінювання та визначення переможців;

 13.03.2024р., відповідно до листа управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради №01-28/ 24 від 07.03.2024 ,,Про проведення наради-семінару для відповідальних за підготовку змагань ,,Рятівник”, проведено нараду з практичним показом окремих елементів надання домедичної допомоги потерпілому. Участь у заході взяли 14 відповідальних працівників ЗЗСО Хустської МТГ (загальна кількість роїв ЗЗСО Хустської МТГ у 2023-2024н.р., за результатами зведених даних, складає 190 роїв, з яких 78 – рої ,,Джур” (середня вікова категорія) та 44 – рої молодих козаків (старша вікова категорія).

До проведення наради запрошений Антолик Ю.Ф., викладач КЗ ,,Хустський базовий медичний фаховий коледж”.

Провели нараду-семінар:

  • Косик С.Ю., головний спеціаліст управління освіти, релігій та у справах національностей,
  • Ігнатко В.М., Галушкай Ю.І. – працівники КЗПО ,,ЦДЮТ ,,Сузір’я” Хустської міської ради,
  • Сливка Т.В., фахівець господарської групи управління освіти, релігій та у справах національностей, медична сестра;
  • Поган М.П., учитель біології та предмету ,,Основи медичних знань” Рокосівського ліцею.

 Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання героїв Карпатської України та захисників України, які віддали життя за свободу та незалежність Батьківщини в російсько-українській війні.

 Антолик Ю.Ф. акцентував увагу на принципах надання домедичної невідкладної допомоги потерпілому в бойових умова за алгоритмом дій за системою MARCH (з демонстрацією та коментуванням відповідного відеоролика), а саме допомога потерпілому в червоній, у жовтій або зеленій зоні, коли учасники вже не перебувають умовно під вогнем та можуть сконцентруватися на наданні допомоги пораненому в повному обсязі. Алгоритм визначає пріоритети і порядок дій в наданні допомоги пораненому.

Алгоритм MARCH розшифровується як:

M (Massive bleeding) - Масивна кровотеча.

A (Airway Management) - Управління дихальними шляхами.

R (Respiration) - Дихання.

C (Circulation) - Циркуляція.

H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) - Травма голови / Гіпотермія / Гіповолемія.

  Учасникам наради продемонстровано медичні засоби, необхідні для надання першої медичної допомоги. За сприяння студентів коледжу Антолик Ю.Ф. продемонстрував способи накладання турнікетів та накладання різних видів пов’язок.

  Детальні роз’яснення за наслідками наради-семінару щодо основних вимог до знань та практичних умінь учасників змагань ,,Рятівник”, після їхнього належного узагальнення, будуть надіслані в заклади загальної середньої освіти Хустської МТГ.

 

Косик С.Ю., головний спеціаліст управління освіти, релігій та у справах національностей



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень